In Roemenië gebruiken ze vaak traditionele muziek. andere moderne muziek wordt vaak daar gecombineerd met oosterse muziek. 

 

Muzică Ușoară is een muzieksoort die in de communistische tijd gecombineerd werd met de traditionele muziek. Het heeft veel overeenkomsten met pop uit de jaren 60, 70 en 80. 

 

Muziek met een hitnotering in Nederland of België ( en hitnotering is een liedje dat ook in Nederland op de radio of op de tv word laten zien.)

  • Gheorghe Zamfir in 1979 - op 5 met het thema uit De Verlaten Mijn - De Eenzame Herder
  • O-Zone in 2004 - 9 weken op 1 in de top 40 met Dragostea din tei (letterlijk vertaald: liefde onder de lindeboom)
  • Inna in 2009 - tweede plaats in de top 40 met het nummer Hot
  • Edward Maya in 2009 - twee weken op 1 in de top 40 met Stereo Love
  • Alexandra Stan in 2011 - tweede plaats in de top 40 met Mr. Saxobeat

 

festivals:

Roemenië heeft ook festivals hieronder kun je zien wanneer je naar Roemenië moet om naar een bepaald festival te gaan.

  in de zomer aan de zee in Mangalia het Callatisfestival,

in Vama Veche het Stufstockfestival,

in Sibiu het Airfield Festival,

en in Mamaia verschillende (muziek)festivals.

 Peninsula Félsziget is het grootste muziekfestival van Roemenië.

In Sighișoara vindt ieder jaar het "Festival van de Middeleeuwen" plaats.

hier zie je het Callatisfestival, 

Etno

Begin jaren 90 ontstond etno, waarbij de roemniers traditionele nummers vaak begeleid door synthesizers ( een synthesizers is een instrument met heel veel knopjes en verschillende functies ) ten gehore brengt. Op de Roemeense televisie zijn hier speciale zenders voor te vinden. Dit in tegenstelling tot de folklore muziek waar traditionele uitvoering en klederdracht de basis vormen. Ook folklore heeft eigen programma's op met name de staatstelevisie. Etno en Folklore zijn beide onderdeel van de 'Musică Populare'. Ze zouden kunnen worden gezien als een moderne vercommercialiseerde interpretatie van de oorspronkelijke 'Musica Traditionale' zoals die in de dorpen voorkwam. Deze muzieksoort wordt n0og steeds gespeelt. 

manele

De manele is een mengeling van Roemeense en oosterse (Turkse/Arabische) muziek. Manele is in de jaren 80 ontstaan als reactie op de traditionele muziek met Balkaninvloeden, het is een tijdje verboden geweest toen het land communistisch was, en is rond 1990 weer opgekomen. de meningen over deze mzieksoort zijn heel verschillend  de een is enthousiast erover, de ander heeft er een grote hekel aan.  Enkele steden hebben in het verleden zelfs manele in openbare gelegenheden, taxi's en festivals verboden omdat de muziek vaak met zeer luid volume ten gehore wordt gebracht.  

folk

Roemeense folk is geïnspireerd op de Amerikaanse folkmuziek. Het genre wordt voornamelijk gespeeld op de gitaar en heeft een hoog poëtisch gehalte

Maak jouw eigen website met JouwWeb